ASSEN - In de zomer van 2020 worden Midden en Noord Drenthe geteisterd door woninginbraken, met name in het gebied Assen, Smilde en Norg. De inbraken lijken op elkaar. Bij vrijwel elke inbraak wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Bulgaarse methode waarbij de cilinder uit het slot wordt getrokken, vaak met behulp van olie, de woningen worden compleet overhoop gehaald, kluizen worden opengebroken of meegenomen en de buit bestond veelal uit sieraden, geld en wapens. De officier: “Vaak betrof het inbraken waar kort voor de inbraak een camper of een caravan op de oprit had gestaan. Kennelijk werd dit door de dader of daders in de gaten gehouden, want nadat de oprit leeg was en de bewoners kennelijk op vakantie waren gegaan, werd ingebroken.”


Verdachte auto’s
Eerder was door bezorgde buurtbewoners melding gedaan van onbekende auto’s die op ongebruikelijke tijdstippen door straten reden en voor woningen stilstonden. Er worden verdachte kentekens aan de politie doorgeven en politie stelt een onderzoek in. Terwijl politie druk bezig is om zicht te krijgen op de bestuurders en inzittende van de auto’s komt er op 21 augustus 2020 bij de politie een verontruste melding binnen vanuit Smilde. Een buurtbewoner had die nacht rond twee uur twee personen zien lopen over het doodlopende gedeelte van het Molenpark. Zij hadden capuchons over hun hoofd en een van hen droeg handschoenen. Gezien het tijdstip, de plaats en de warme nacht vertrouwde deze buurtbewoner het niet en deelde het bericht in de buurtapp. Op de camerabeelden van een andere buurtbewoner was te zien dat een auto parkeert en twee personen uitstappen. Zij liepen het Molenpark in en kwamen vijf minuten later terug. Een buurtbewoner besloot een melding te doen bij politie omdat de bewoners die daar op een doodlopend stukje wonen, met vakantie waren. Met toestemming van de bewoners is een bewegingscamera bij hun woning geplaatst. De volgende dag komt rond 3 uur een melding van de bewegingscamera binnen. De politie gaat ter plaatse en constateert dat in de woning is ingebroken en er sieraden, horloges en andere kostbaarheden zijn weggenomen.

Baken
De politie krijgt zicht op de vermoedelijke daders en laat een baken plaatsen onder de auto die op naam staat van een van hen. Begin september ziet het onderzoeksteam dat de auto stil wordt gezet op een adres in Bovensmilde. Politie gaat ter plaatse en houdt de verdachten aan als zij uit Bovensmilde wegrijden. Het gaat om twee mannen uit Assen van 28 en 20 jaar. De gestolen goederen die zijn buitgemaakt bij de inbraak in de woning aan het Bentgras worden in de auto waarin verdachten reden, aangetroffen.

In de woningen van verdachten en hun familieleden wordt gezocht waarbij diverse goederen in beslag worden genomen, de telefoons van hun vriendinnen worden getapt, de gesprekken vanuit de PI worden afgeluisterd en de gesprekken tijdens het bezoek in de PI opgenomen. Dit heeft geresulteerd in een dossier van meer dan 2000 pagina’s. De officier: “Een dossier op basis waarvan het OM vaststelt dat de beide verdachten in ieder geval verantwoordelijk zijn voor de vele inbraken waarvoor zij vandaag, bijna een jaar na hun aanhouding, terecht staan.”

De officier is van mening dat 12 van de 14 aan verdachten ten laste gelegde woninginbraken wettig en overtuigend bewezen kunnen worden. “Puur voor hun eigen financiële gewin hebben beide verdachten de vakanties van heel veel mensen verpest. Zij laten hun huis, hun eigendommen achter en worden tijdens hun vakantie of bij thuiskomst geconfronteerd met een puinhoop en het verlies van goederen met vaak grote emotionele waarde. Respectloos handelen, anders kan ik het niet noemen.”.

Strafeis
De officier komt tot een strafeis van vijf jaar voor de 28-jarige verdachte die al documentatie heeft op het gebied van inbraken. Deskundigen concluderen dat het recidiverisico bij deze verdachte hoog is. Deze strafeis doet wat het OM betreft recht aan hetgeen de slachtoffers is aangedaan.

De 20-jarige verdachte die geen relevante documentatie heeft en bereid is zich te houden aan voorwaarden van reclassering hoort 42 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.