NEDERLAND - In de laatste dagen van april en de eerste dagen van mei gaat in ieder geval de temperatuur verder omhoog ten opzichte van de laatste weken. Wel blijft er op enkele dagen een gerede buienkans die soms pittig van aard kunnen zijn.


Na een wisselvallige Koningsdag begint zondag grotendeels droog. In de middag is er een mix van stapelwolken, zon en buien. Met name in het westen is de buienkans groot. Het wordt 14 of 15 graden in de kustgebieden en 16 tot 18 graden in de zuidoostelijke helft van het land. De zuidenwind is nadrukkelijk aanwezig en het eind van de middag wordt deze aan zee krachtig tot hard, 6 of 7 Bft.

In de nacht naar maandag is het op de meeste plaatsen droog. De wind neemt af en het wordt nevelig. De temperatuur daalt naar waarden tussen 5 en 9 graden. Overdag is het wisselend bewolkt en op een lokale bui na blijft het droog. In het westen van het land is er waarschijnlijk meer ruimte voor de zon dan in het oosten. Bij een matige zuidenwind wordt het op de meeste plaatsen 16 tot 18 graden.

Op dinsdag, de laatste dag van april, gaat de thermometer verder omhoog en wordt het 19 tot 23 graden bij een matige zuidoostenwind en blijft het grotendeels droog.

Woensdag 1 mei is er landinwaarts kans op een lokale 25 graden. De warmte gaat echter gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Er zijn zonnige perioden en later op de dag is er kans op enkele stevige onweersbuien.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met warme en vochtige lucht. Donderdag en vrijdag zal het nog rond de 20 graden zijn waarbij er met name op donderdag nog enkele (onweers)buien mogelijk zijn.

Waarschijnlijk wordt het geleidelijk wat minder warm met volgend weekend maxima tussen net onder de 20 graden, waarbij de buienkans afneemt. Bij weinig wind en regelmatig zon kan dit best aangenaam zijn.