VEENHUIZEN - Maandag ontvingen de leden van de Vrijwilligersraad van het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen de eerste speciale Werelderfgoedspeldjes uit handen van gedeputeerde Nelleke Vedelaar. Zij ontvingen deze in het kader van 50 jaar Werelderfgoedverdrag. De speldjes zijn een initiatief van Stichting Werelderfgoed Nederland. De speldjes worden uitgereikt aan de meer dan 350 vrijwilligers die actief zijn in het Nederlandse deel van het Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid; Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen.


De provincie Drenthe heeft de verantwoordelijkheid om het Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid in goede staat te houden en te beschermen, en het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid te vertellen aan het publiek. Zonder de inzet van vrijwilligers kan dat niet. Om hen te bedanken ontvangen vrijwilligers bij de Koloniën van Weldadigheid een speldje. Dit geldt voor alle vrijwilligers die actief zijn bij een Nederlands Werelderfgoed . Zo zijn zij overal herkenbaar en kunnen zij met trots uitdragen dat ze onderdeel zijn van een wereldwijd unieke en uitzonderlijke plek.

De speldjes worden op een later moment ook uitgedeeld aan vrijwilligers van Museum De Proefkolonie, Maatschappij van Weldadigheid, Nieuwe Rentmeester Veenhuizen, Huis van Weldadigheid, TIP Veenhuizen/Veenhuizen Boeit, TIP Noordwolde, Tuinbouwschool Frederiksoord, Fruithof Frederiksoord, Begraafplaats ‘Vierde gesticht’ Veenhuizen, Staatsbosbeheer Veenhuizen en Natuurmonumenten Veenhuizen.