ASSEN - Tijdens de Dutch Grand Prix leverde de koningsklasse MotoGP een overwinning op voor Francesco Bagnaia. De Italiaan boekte zijn derde zege van het jaar en is de eerste TT-winnaar op een Ducati sinds Casey Stoner in 2008.

Fabio Quartararo,winnaar in 2021 en de leider in het WK-klassement, kende geen beste dag. Hij ging onderuit, nam Aleix Espargaro mee, stapte vervolgens weer op en viel na zijn tweede crash alsnog uit. Espargaro zakte naar plaats vijftien, maar knokte zich knap terug naar de vierde plek. Achter de ongenaakbare Bagnaia zorgde zijn landgenoot Marco Bezzecchi voor de grootste verrassing. De MotoGP-rookie eindigde met zijn tweede plek voor het eerst op het podium.

Bendsneyder vijfde
Bo Bendsneyder is bij de TT van Assen knap als vijfde geëindigd in de Moto2. Voor de 23-jarige Rotterdammer is het een evenaring van zijn beste prestatie ooit in deze klasse.

Bendsneyder,achtste in de kwalificatie, was zoals vaker niet de beste starter. Hij zakte weg naar plek tien, maar in het vervolg reed hij een prima race. Hij lag zelfs even derde en evenaarde uiteindelijk zijn vijfde plek van vorig jaar in Le Mans. De winst ging naar Augusto Férnandez, die zijn derde GP-zege van het seizoen boekte. De Spanjaard komt nu qua punten op gelijke hoogte met klassementsleider Celestin Vietti,die op de vierde plaats eindigde in Assen. De tweede Nederlanders, dee 16-jarige Zonta van den Goorbergh werd achttiende.

In de Moto3-klasse ging de winst verrassenderwijs naar Ayumu Sasaki.De 21-jarige Japanner boekte in een zeer boeiende race de eerste GP-overwinning uit zijn loopbaan.