NEDERLAND - Om verduurzamingen te financieren worden steeds vaker persoonlijke leningen gebruikt. In de afgelopen 10 jaar is het aantal aanvragen verachtvoudigd. Dit blijkt uit recente data van het Nederlands Krediet Collectief. Onder de vele verduurzamingsmaatregelen die men kan treffen zijn spouwmuur- en glas isolatie verreweg het meest populair.


In 2014 had nog slechts 5% van de leningen verduurzaming als leendoel, nu is dat 42%. Uit het onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief wordt duidelijk dat woningbezitters met name investeren in isolatie, maar ook zonnepanelen en warmtepompen worden steeds populairder. De meeste Nederlanders gebruiken een persoonlijke lening voor het financieren van extra isolatie in hun woning (40%). Een iets kleiner percentage (28%) kiest voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook voor warmtepompen (15%) worden veel leningen aangevraagd.

Hoog duurzaamheidslabel aantrekkelijk

De rest van de verduurzaming (17%) bestaat uit onder andere zonneboilers, kachels of elektrisch kookmateriaal. "Vroeger gebruikte men een lening vaker voor het aanschaffen van een nieuwe auto of een verbouwing. Tegenwoordig is verduurzamen één van de populairste leendoelen. Dit komt doordat woningen met een hoge duurzaamheidslabel aantrekkelijker zijn op de woningmarkt, daarnaast helpt verduurzamen je energiekosten te reduceren en kun je gebruikmaken van subsidies", aldus Chris Hilgersom van het Nederlands Krediet Collectief.

Verschuiving van leendoel

Ten opzichte van tien jaar geleden is het leendoel van Nederlanders erg veranderd. Waar een decennia terug met name leningen werden gebruikt voor het financieren van verbouwingen, denk aan een nieuwe keuken of badkamer, gebruikt de gemiddelde Nederlander nu steeds vaker een lening voor het verduurzamen van de woning. "Wanneer we kijken naar het totaal aanvragen voor verduurzaming leningen is dit flink gegroeid door de jaren heen. In de afgelopen tien jaar zijn de aanvragen toegenomen van 5% naar 42%. Bijna acht keer zoveel", legt Hilgersom uit.

Meer onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.