NEDERLAND - Beleggen doen de meeste Nederlanders (79%) met een bepaald doel voor ogen. Het realiseren van extra geld om daarmee een woning te kunnen kopen, is vooral voor beleggers tussen de 18 en 25 jaar een belangrijk strategisch doel. Dit komt naar voren uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van MeDirect.


De spaar- en beleggingsbank deed onderzoek naar de doelen die Nederlanders stellen voorafgaand aan het beginnen met beleggen. Hiervoor werden ruim 600 beleggers ondervraagd. Bijna de helft van de (47%) investeert voor een extra pensioenpotje voor later. Opvallend is dat beleggende jongeren (18-25 jaar) vooral aangeven te beleggen om zo meer budget te hebben voor het kopen van een woning.

Jonge kinderen profiteren in de toekomst mogelijk van de beleggingen van hun ouders. 35% van de beleggers zegt namelijk te beleggen om een spaarpotje voor de kinderen op te bouwen. Toch zijn er ook beleggers die geen specifiek doel voor ogen hebben: 13% zegt te zijn begonnen zonder hierover na te denken.

Tijd zal het leren

De meeste beleggers die als doel hebben een huis te kopen (47%), hopen hun doel binnen vijf jaar bereikt te hebben. Dit in tegenstelling tot de mensen die beleggen voor een extra pensioenpotje. Hiervan wil bijna de helft (48%) dit doel pas na meer dan tien jaar bereiken.

Doel voor ogen

Job Mantz, Country Manager bij MeDirect: "Het hebben van een duidelijk doel kan helpen om een gestructureerde beleggingsstrategie te ontwikkelen en de kans op succes te vergroten voor zowel de korte als lange termijn. Omdat de focus ligt op het bereiken van je doelstellingen in plaats van op de winst of verlies van individuele beleggingen kun je gerichter keuzes maken."

Meer informatie over het onderzoek vind je hier.