RODERWOLDE - Onder het motto 'Geen woorden maar daden' organiseert Energiek Roderwolde samen met de gemeente Noordenveld en Energiecoöperatie Noordseveld een energiemarkt op woensdag 8 november. De markt wordt gehouden bij het MFA Roderwolde (Hoofdstraat 21A) en duurt van 19.00 tot 21.00 uur.

Geen woorden maar daden

Energiek Roderwolde is het bewonersplatform dat samen met buurt en buurtgenoten de uitdaging is aangegaan om Roderwolde en omstreken energieneutraal te maken.

Tijdens de markt kan men - onder genot van een kopje koffie - alle informatie krijgen over isoleren en ventileren, (hybride) warmtepompen, zonnepanelen, subsidies en het Energieneutraal wonen-plan. Men krijgt de mogelijkheid om zich in te schrijven op concrete aanbiedingen van leveranciers en installateurs.

Hiermee kan men met begeleiding van onafhankelijke deskundige adviseurs, zelf én samen praktische stappen maken om het energieverbruik te verminderen. Tevens is het mogelijk om verdere toelichting te krijgen op het Wijkuitvoeringsplan (WUP). De avond wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Indien men zich heeft ingeschreven voor een actie, krijgt men binnen 2 weken een telefoontje om een afspraak in te plannen. Indien men niet aanwezig kan zijn op de Energiemarkt maar wel meer informatie wil ontvangen, onder meer over de aangesloten acties, kan men mailtje sturen naar info@energiekroderwolde.nl.

Proeftuin Aardgasvrije Wijken

In 2021 heeft de gemeente Noordenveld namens bewonersplatform Energiek Roderwolde een PAW aanvraag ingediend. Deze aanvraag was bedoeld om de verduurzaming van woningen binnen Energiek Roderwolde en de aanleg van een warmtenet voor de kern van Roderwolde mogelijk te maken.

De PAW subsidie was een subsidie van het Rijk en bedoeld om wijken te ondersteunen op het moment dat men besloot om van het aardgas af te gaan. Energiek Roderwolde heeft voor de toenmalige aanvraag de titel 'Met mekaor zunig met energie' gebruikt. Deze titel werd toen gehanteerd omdat binnen de aanvraag de inwoners van het dorp én van het buitengebied samenwerkten aan de verduurzaming van de omgeving.

Vooraf hebben leden van het bewonersplatform een gesprek gehad met buurtbewoners met de vraag of de buurtbewoners de PAW aanvraag zouden ondersteunen. Hieruit bleek dat meer dan 50 procent direct steun had betuigd. Dit was een groot draagvlak.

Daarnaast is er op 17 september 2022 ook een Energiemarkt georganiseerd door Energiek Roderwolde. Hierbij werd door het platform aangegeven dat men duurzaam wil wonen en leven in Roderwolde en omgeving.