RODEN - Asbest werd vroeger toegepast als brandwerend materiaal in woningen. Nadat bleek dat asbestvezels schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu kwam er in 1994 een verbod op het gebruik ervan. Verzekeringsmaatschappijen gaan verschillend om met asbest in daken van woningen of schuren. Bij veel huizen van vóór 1994 is er vaak asbest in, op en rondom de woning te vinden. Inwoners van Noordenveld kunnen gratis asbest inleveren bij het brengstation in Roden. Asbest in, op of rondom uw woning? Lever het goed verpakt gratis in!

Asbest vinden in uw woning
‘Asbest kan in, op én rond uw huis zitten’, zegt Lara Peters van Milieu Centraal. ‘Bijvoorbeeld in golfplaten op schuurtjes of een aanbouw, in afvoerbuizen en in schoorstenen. Maar ook in ander materiaal, zoals plafondplaten, vensterbanken, vloerzeil en de kit van kozijnen. En zelfs in losse spullen, zoals oude warmhoudplaatjes en bloembakken.’ Lees hoe u asbest kunt vinden in, op en rondom uw woning via www.milieucentraal.nl.

Klussen met asbest in of om uw woning? lever het gratis in
Het is belangrijk voor uw gezondheid en het milieu om asbest in, op en rond de woning te herkennen. En om het waar nodig te verwijderen. In Noordenveld kunnen inwoners asbest gratis inleveren bij het Brengstation in Roden. Dit kan alleen indien het goed verpakt is. Meer voorwaarden en informatie leest u op https://noordenveld.nl/asbest-verwijderen.

‘Zolang asbest stevig in ander materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand’, stelt Lara. ‘Maar ga je in dat materiaal boren of zagen? Raakt het dak beschadigd door wind, regen of mos? Of zit asbest níet meer vast in het materiaal? Dan komen er gemakkelijk asbestvezels vrij. En hoe vaker je die inademt, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Mensen die hun asbestdak vervangen, grijpen dat vaak direct aan om goede isolatie en zonnepanelen te regelen. Wel zo slim!’